Niesenlauf – zaterdag 7 juni 2014 is het zover!

Update: lees hier het verslag na de traploop.

Waarom de Niesentreppenlauf?

De Niesen (2.362 meter) in Zwitserland is niet zomaar een berg voor mij. Het is de berg waar ik sinds mijn 6e 2x per jaar tegenaan kijk in de winter- en zomervakantie. Je kunt dus wel zeggen dat het een soort huisberg is geworden. Wanneer je vanaf Bern richting de Thunersee rijdt valt de Niesen direct op met z’n piramide achtige vorm.

Sinds een aantal jaar loop ik de Niesen elke zomer via het snelste pad (route 3 / 5) en probeer ik mijn record te verbeteren.
Mijn record staat nu op 1 uur en 43 minuten. De normale wandeltijd die hiervoor wordt aangegeven is 5 uur.

Twee jaar geleden ontdekte ik dat je 1x per jaar de trap op mag die naast het baantje is aangelegd die in noodgevallen gebruikt kan worden als het baantje ermee stopt. Die 1x per jaar is dus voor de Niesenlauf die meestal begin juni wordt georganiseerd. De trap op de Niesen is de langste ter wereld met 11.674 treden in totaal. De hoogte die je overbrugt vanaf het station in Mulenen tot de Niesen kulm is 1.669 meter.

Heb meteen voorgenomen een keer mee te doen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Een kaartje regelen gaat niet zomaar. Je moet je een jaar van tevoren aanmelden omdat de 200 kaarten binnen een zeer korte tijd zijn verkocht. Vorig jaar lukte het om me voor dit jaar in te schrijven. Aanstaande zaterdag 7 juni is het zover!

De Niesen:

Voorbereiden op de Niesenlauf

Ik hoor je denken, hoe bereid je je nou voor op zo’n trappenloop in Nederland? Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Zo heb ik op een “stairmaster” bij Basic fit een aantal keer getraind en heb ik van Hotel Houten toestemming gekregen om de trap in het trappenhuis meermaals te bedwingen. In totaal heb ik zo’n 20x getraind op deze trap naast m’n wekelijkse hardlooptrainingen.

De voorbereidingen verliepen niet helemaal gesmeerd. Begin van het jaar verrekte ik mijn knieband tijdens een wintersport met vrienden in Oostenrijk. Het herstel duurde langer dan verwacht. Daarnaast begon de aanhechting van mijn peesplaat onder m’n rechtervoet te irriteren. Vermoedelijk van de vele korte pasjes die je op de trap maakt. Daarom even gas ingehouden en langzaam weer op gaan bouwen.

Vandaag ben ik aangekomen in Zwitserland zodat ik een week de tijd heb om te acclimatiseren. Ik heb een aantal berghutten geboekt zodat ik ’s nachts ook boven kan zijn en kan wennen aan de ijlere lucht. Het schijnt zelfs dat je lichaam extra rode bloedcellen aanmaakt zodat je meer zuurstof kunt opnemen.

Verwachtingen van de treppenlauf op de Niesen

Door de blessures is mijn belangrijkste doel meedoen en volledig uitlopen geworden. Toch hoop ik uiteraard een mooie tijd neer te zetten. Het record via het wandelpad van 1 uur en 43 minuten moet toch zeker verbroken kunnen worden, de trap gaat recht omhoog…
Als ik onder de 1 uur en 30 minuten eindig ben ik zeer tevreden.

Het record staat op naam van de man Vaudan Emmanuel met 55 minuten en 55 seconden.
In totaal doen er 200 mensen mee. Elke 15 seconden vertrekken er 3 mensen. Wanneer je voorbij iemand wilt roep je “Treppe” en moet degene je voorlaten.

Ik ben heel benieuwd hoe het gaat. Heb er erg veel zin in!

Impressie van 2012:

Lees hier het verslag na de traploop.Deel dit bericht

Wens me succes via Facebook:


Over dit projectDeel dit bericht