Kersttoespraak 2012 eenvoudig te vinden

UPDATE: op dinsdag 5 februari 2013 is een onderzoek gepubliceerd op Rijksoverheid.nl dat ingaat op het lekken van de kersttoespraak.

Op kerstavond werd de kersttoespraak van Koningin Beatrix vroegtijdig achterhaald en via Twitter openbaar gemaakt. Johan de Leeuw (ABD Topconsult) en Kees Lebon (ABD Interim) hebben onderzocht waar het mis heeft kunnen gaan en doen aanbevelingen voor de toekomst.

Download en lees het onderzoek


Hoe kwam ik bij de kersttoespraak terecht?

Toen ik vanavond het nieuws hoorde dat het onderwerp van de kersttoespraak van H.M.K. bekend was gemaakt ging ik eens even kijken op de website van het Koninklijk huis. Daar kwam ik het bericht tegen dat de kersttoespraak morgen 25 december 2012 online zou gaan. Vervolgens bekeek ik wat video’s en ontdekte ik dat je die video’s ook kunt downloaden. De link naar de video over “Prins van Oranje bezoekt Stichting Move” ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
http://server.rijksoverheidsvideo.nl/high/KH-181212-3998_hd.mp4

Kinderlijk eenvoudig

Toen ik de datum en video ID in de link zag was het vrij eenvoudig om de datum op 25 december 2012 te zetten en het ID te verhogen. De link naar de kersttoespraak, die eigenlijk pas morgen 25 december 2012 om 13.00 uur live mocht, werkte al. Ik kon het eerst niet geloven en dacht dat het om een toespraak van vorig jaar ging. Maar niets bleek minder waar. De video bleek zondag 23 december om 12:33 uur al online te zijn geplaatst.

De link naar de video http://server.rijksoverheidsvideo.nl/high/KH-251212-4003_hd.mp4 bleek inderdaad naar de toespraak van 2012 te leiden. De link naar de video heb ik vervolgens op Twitter geplaatst waarna het direct werd opgepikt door journalist Brenno de Winter die een artikel schreef op NU.nl. Inmiddels (rond 22:30 uur) is de video offline gehaald en hebben talloze media melding gemaakt van dit feit.

Niet de eerste keer

Het blijkt niet de eerste keer te zijn dat op deze manier informatie, eerder dan de bedoeling, is uitlekt. In september 2011 werd op dezelfde manier de miljoenennota gevonden.

Reactie RVD

Tegenover NU.nl heeft RVD het volgende gemeld: “De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) betreurt het uitlekken van de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Dat meldde een woordvoerder maandag.”
Volgens de RVD stond de toespraak ”op stand-by” op de website rijksoverheid.video.nl. ”Het bestand was voorzien van een numerieke code, niet alleen een jaartal zoals door sommigen is beweerd”, aldus de RVD. ”Die code is door derden ontdekt en wij betreuren dat ten zeerste”.

De code waar de RVD over spreekt lijkt simpelweg het ID van de video te zijn. Het is in ieder geval geen unieke hash (bijvoorbeeld: 6b82b078b10595de094a02b978390df0) die vaak gebruikt wordt om dit soort ontdekkingen te voorkomen. NOS.nl linkt bijvoorbeeld altijd op deze manier naar bestanden: http://content1b.omroep.nl/b9c0a0bd05afc5334d86d56ac0efbcf8/50d93e73/nos/docs/251211_kersttoespraak.pdf. Op deze manier kan de link naar het bestand nooit ontdekt worden. De beste oplossing is natuurlijk de video nog niet op de server plaatsen totdat het openbaar mag worden.

Website van 3 ton

Je zou zo’n fout toch niet verwachten op een website van het Koninklijk huis die alleen al voor het vernieuwen ervan eind 2011 3 ton heeft gekost.

Melding media

 Deel dit bericht
Over dit projectDeel dit bericht